Bedrijf starten in Duitsland

Bedrijf starten in Duitsland

Je bedrijf uitbreiden naar Duitsland kan aanvoelen als de logische volgende stap wanneer je voldoet aan alle vraag binnen de Nederlandse landsgrenzen of de Nederlandse markt volledig verzadigd is. Niet vreemd, want Duitsland heeft bijna 5 keer zoveel inwoners als Nederland en biedt daardoor veel kansen en mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers. Maar een bedrijf starten in Duitsland is een hele onderneming en je moet letterlijk – en figuurlijk – een grens over. Wij helpen je graag op weg naar succes bij onze oosterburen.

Duitse GmbH oprichten? Laat je goed adviseren!

Wist je dat het niet altijd nodig is om daadwerkelijk een bedrijf daar te openen om aan Duitsers te kunnen verkopen? Je kunt immers ook jouw product of dienst vanuit je Nederlandse onderneming verkopen of exporteren. In veel gevallen kun je probleemloos vanuit Nederland jouw Duitse klanten bedienen. Je kunt klanten werven, verkopen en zelfs Duits personeel aannemen vanuit jouw Nederlandse BV. Laat je daarom goed adviseren over de noodzaak van een GmbH.

In sommige gevallen kan het echter wél verstandig zijn om een Duitse GmbH op te richten. Eén van de redenen daarvoor is omdat het voor Duitsers een gepercipieerd risico kan zijn om met een buitenlandse partij in zee te gaan. Dus wanneer jij een Duitse GmbH opricht, maak je de afstand tussen jou en je Duitse klant een stuk kleiner en het vertrouwen groter. Daarnaast biedt een Duits bedrijf de klant de garantie dat transacties worden afgehandeld volgens de Duitse wet- en regelgeving. Veel van de Duitse klanten zal dit als een groot voordeel ervaren.

Meer redenen waarom je wel – of niet – voor een GmbH zou moeten kiezen leggen we je graag uit aan de hand van een aantal voor- en nadelen van een bedrijf openen in Duitsland.

Dit is nodig om een bedrijf te starten in Duitsland

Wanneer je dan uiteindelijk kiest voor een Duitse entiteit komt er een hoop bij kijken. Van het kiezen van de juiste bedrijfsvorm of rechtsvorm – de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland geeft meer informatie over de verschillende bedrijfsvormen en rechtsvormen in Duitsland. Op onze partnersite vind je een aantal bedrijven die je kunnen ondersteunen op het vlak van o.a. marketing, juridische vraagstukken en fiscale thema’s.

Hier moet je op letten

Duitsland mag dan geografisch gezien aan Nederland grenzen, de zakelijke cultuur verschilt nogal van de onze. Dit is dan ook één van de grootste valkuilen als het aankomt op zakendoen in Duitsland. Ben je niet goed voorbereid op deze verschillen? Dan kun je flink de mist in gaan bij zakelijke onderhandelingen of sollicitaties. Want ook recruitment in Duitsland werkt anders dan in Nederland. Veelvoorkomende valkuilen, praktische tips en adviezen, kansen en mogelijkheden bespreken we graag met je, zodat jij goed beslagen ten ijs komt bij bij onze Oosterburen als je je bedrijf gaat starten in Duitsland.

Wil jij een bedrijf beginnen in Duitsland?

Het beginnen van een bedrijf in Duitsland is een spannende uitdaging. Wij Grenzgänger helpen je graag bij het nemen van de eerste stappen naar zakelijk succes in Duitsland. In onze online training leer je alles wat je moet weten over zakendoen in Duitsland, maar ook voor strategisch advies voor de Duitse markt ben je bij ons aan het juiste adres.

​​Laat ons je helpen jouw strategie uit te stippelen. Daarna zetten jij en je medewerkers vol zelfvertrouwen die belangrijke stap over de Grenz. Neem vrijblijvend contact met ons op of plan direct een gratis adviesgesprek in!

Contact