Personeel werven in Duitsland

Duitse collega’s…Hoe je hun aandacht trekt en wat zij verwachten

De tijd is gekomen. Je wilt personeel werven in Duitsland . Want je hebt ze nodig om de volgende stap te zetten. Zonder loop je vast. Zonder bereik je je doelen niet.

Je hebt bijvoorbeeld een Duitse (Key) Accountmanager of Business Development Manager nodig. Of een Duitse CEO (Geschäftsführer), Salesmanager of Exportmanager om je bedrijf in Duitsland meer structuur te geven.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want over het algemeen hebben kandidaten in Duitsland ruime keuze. Niet zij, maar jij moet hén overtuigen dat je een aantrekkelijke werkgever bent. Hoe doe je dat?

Hoe je Duits personeel benadert

Zoals gezegd: goede Duitse professionals hebben de bedrijven voor het uitkiezen. Puur een advertentie plaatsen is allang niet meer voldoende. 

De headhunting via social media, LinkedIn en het Duitse Xing – met de juiste toonzetting – zijn in eerste instantie cruciaal om de aandacht te trekken.

Daarna is het zaak om door te pakken, de vaart erin te houden en het juiste (financiële) totaalpakket te bieden.

 

Hoe Duitsers solliciteren

Duitsers solliciteren anders dan Nederlanders. Om een in de praktijk veelvoorkomend voorbeeld te geven:

Nederlanders zijn gewend te onderhandelen over hun arbeidscontract. Duitsers niet. Werknemers vatten het daar op als een belediging als je tijdens salarisonderhandelingen hun loon laag insteekt. Ze voelen het als een gebrek aan vertrouwen. Ze kiezen dan liever voor een andere werkgever. Zelfs als de functie inhoudelijk minder aantrekkelijk is.

Zorg ook dat je van tevoren weet hoe een Duits arbeidscontract in elkaar steekt. Want duurt het te lang voordat je je sollicitant een aanbod doet? Dan gaat die zich afvragen hoe serieus je bent. Krijgt hij of zij in de tussentijd een ander aanbod? Grote kans dat je veelbelovende nieuwe medewerker alsnog bij je wegloopt.

Hoe vind en overtuig je Duitse kandidaten?

Personeel zoeken in Duitsland is misschien nog wel lastiger dan in Nederland. De arbeidsmarkt is krap, de salarissen liggen hoog en vaak zitten medewerkers in een gouden kooi van veiligheid en arbeidsvoorwaarden bij hun Duitse werkgever. Personeel vinden gaat vaak viavia en over sociale netwerken zoals LinkedIn en Xing. De uitdaging hierbij is dat Duitsland een beetje achterloopt met LinkedIn. Zoals een kandidaat laatst zei: “Xing ist tot aber LinkedIn lebt noch nicht so richtig.” Kandidaten overtuig je met een enthousiaste benadering, een arbeidsvoorwaardenpakket dat gelijkwaardig is aan de Duitse markt en met “zachte Nederlandse voorwaarden” zoals flexibiliteit, vrijheid, input mogen leveren en waardering.

 

Screening van CV’s

Het screenen van Duitse CV’s is een kunst op zich.  en hoe je “Zeugnisse” ofwel getuigschriften moet lezen. Deze zijn in Duitsland een stuk gebruikelijker dan in Nederland. Je moet de weg weten in de jungle van Duitse diploma’s en hoe je “Zeugnisse” ofwel getuigschriften moet lezen. Deze zijn in Duitsland een stuk gebruikelijker dan in Nederland en het lezen ervan is een kunst op zich.

Daarnaast is het ook handig om te weten dat de functies in Duitsland niet altijd 1:1 hetzelfde zijn als in Nederland. Voorbeeld: Een salesmanager in Nederland is iemand die verantwoordelijk is voor de sales, in Duitsland is het bijna altijd iemand die een heel sales team aanstuurt en dat ook zal verwachten wanneer hij solliciteert op een functie als salesmanager.

Sollicitatieproces

Het sollicitatieproces voor een Duitse kandidaat hoeft in zichzelf niet heel anders te zijn dan in Nederland. Belangrijk is dat je van te voren bedenkt welke stappen een kandidaat zal doorlopen. Hoeveel gesprekken? Komt er een assessment? Moet de kandidaat een casus of presentatie voorbereiden?

Vertel een kandidaat ook wat ze kunnen verwachten van een gesprek: Is het een kennismaking? Gaat er al over contracten en salarissen gesproken worden? Met wie vindt het gesprek plaats en hoe lang gaat het duren?

Het sollicitatieproces voor een Duitse kandidaat

Ondersteuning bij het werven van Duits personeel

Bovenstaande tips en adviezen zijn nog lang niet alles wat je moet weten. Nog lang niet alle valkuilen die je moet vermijden. Maar wees gerust: je hoeft het niet alleen te doen. 

Als Duitsland-experts helpen wij je met de recruitment van Duits personeel. Wij vinden ze voor je, en helpen je vervolgens ze aan je te binden. Ook voor de lange termijn. 

Maak een vrijblijvende afspraak

Dan kijken we samen of een eigen medewerker in Duitsland voor jullie dé oplossing is.

 

Neem contact op