Sollicitatieproces met de Duitse kandidaat

Wat verwacht een Duitse kandidaat van de sollicitatie procedure? 

Duidelijkheid: De Duitse kandidaten kennen jouw Nederlandse bedrijf mogelijk nog niet. Dat maakt je een potentieel risico. Zij zeggen immers hun baan en vastigheid op om voor jou te werken. Ze moeten het vertrouwen krijgen dat ze de juiste keus maken.

De Grenz legt uit hoe het sollicitatietraject met een Duitse kandidaat verloopt.

Voorbereiding is het halve werk dus zorg eerst dat je zelf duidelijk hebt hoe je dit traject gaat invullen.

  • Ga je zelf zoeken of huur je een recruiter in?
  • Hoeveel persoonlijke gespreksrondes ga je inplannen?
  • Ga je wel of geen assessment doen?
  • Ga je referenties checken?
  • Wie gaan de gesprekken voeren?
  • Worden de gesprekken in het Duits of Engels gevoerd?
  • Hoe zien hun agenda’s eruit gedurende de procedure?
  • Welk salaris ben je bereid te betalen?

Slechts enkele vragen die je helder moet hebben vóórdat je gesprekken voert met Duitse kandidaten. Dat is niet alleen voor jezelf belangrijk; je kandidaten verwáchten dit ook.

Communicatie is cruciaal
Laat kandidaten van tevoren weten hoe het sollicitatieprocedure er uitziet, en wijk daar niet van af. Zorg dat het soepel en snel verloopt, zonder te veel tijd tussen gesprekken. Communiceer gedurende het proces goed met je kandidaat. Dat maakt ze zekerder over jouw bedrijf.

Zo beperk je ook jouw eigen risico: op het mislopen van een goede kandidaat. Al meer dan eens maakten wij mee dat kandidaten voor een andere werkgever kozen. De reden: omdat het recruitmentproces daar sneller, duidelijker en helderder verliep en daarmee meer zekerheid bood.

Verschillen bedrijfscultuur

In Nederland is de bedrijfscultuur anders dan in Duitsland. Dat bleek ook uit bovenstaande verschillen. Maar daar kunnen we óók ons voordeel mee doen:

Toon professionaliteit, langetermijnvisie en gedegenheid. Maar gooi vooral ook je Nederlandse charmes in de strijd. Wij zijn open, laagdrempelig en kennen weinig hiërarchie. Daar reageren Duitsers positief op. Zo kun je ze voor je winnen. Laat dus zoveel mogelijk zien dat jullie een leuk bedrijf én een aantrekkelijke werkgever zijn.

Zo houd je de beste en leukste kandidaten over. Lees hier meer over de zakelijke cultuurverschillen tussen Duitsland en Nederland.

Verschillen sollicitatietrajecten Nederland en Duitsland 

Een sollicitatie in Nederland wijkt af van die in Duitsland. Zo gaat het in Nederland in grote mate om de klik: vinden we elkaar leuk, zitten we op een lijn, passen de diensten en producten?

In Duitsland zijn die zaken ook van belang, maar gaat het veel sneller over concrete zaken: salaris, contract, doelstellingen en de haalbaarheid daarvan . Op het moment dat het over salarissen gaat: zet níet te laag in. De salarissen in Duitsland liggen fors hoger dan in Nederland.

Ook willen Duitse kandidaten direct met de beslisser om tafel en snel een concreet voorstel. In Nederland is het niet ondenkbaar dat daar 2, soms wel 3 kennismakingsgesprekken overheen gaan.

De Duitse kandidaat aannemen

Het aannemen van een Duitse kandidaat is een vak op zich en ook hier zijn er genoeg specialisten die je hierin kunnen ondersteunen. Van  contract tot leaseauto en van payroll tot home office vergoeding, veel zaken zijn anders in Duitsland en moeten goed voorbereid worden vóórdat je de kandidaat gaat aannemen.

de Grenz heeft ruime ervaring in het ondersteunen van bedrijven bij het aannemen van Duits personeel. Als Nederlanders begrijpen wij de Nederlandse klant maar onze Duitse achtergrond helpt weer bij het zoeken, vinden en het vertrouwen winnen van de Duitse beste kandidaat. Van het opstellen van het profiel tot aan de contractonderhandelingen en de inwerkperiode, wij ondersteunen je hierin volledig.

Neem contact op