GmbH Duitsland

GmbH staat voor Gesellschaft mit beschränkter Haftung. Letterlijk betekent het vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Een Duitse GmbH is vergelijkbaar met wat wij in Nederland kennen als een B.V. De eigenaar of directeur van de GmbH is niet aansprakelijk met zijn privévermogen, maar de GmbH is daarentegen juridisch gezien zelfstandig en kan zodanig ook verbindingen en afspraken met derden aangaan. Is het voor jou interessant om een GmbH Duitsland op te richten? We bespreken de voor- en nadelen in dit artikel.

Wat heb je nodig om een GmbH op te richten?

Wanneer je in Nederland een bedrijf wilt oprichten, schrijf je je in bij de KvK. Duitsland kent een vergelijkbare instantie, namelijk de IHK: Industrie- und Handelskammer. Er zijn echter een aantal voorwaarden aan verbonden en stappen die je moet doorlopen vóórdat je je GmbH kunt oprichten. Samengevat gaat het om: de naam en het doel van de GmbH, het adres in Duitsland, wie is de directeur en eventuele aandeelhouders? En tenslotte de hoogte van het startkapitaal. Uiteindelijk moet er een startkapitaal van €25.000,- euro zijn, waarvan minimaal €12.500 bij oprichting contant ingelegd moet worden.

Voor- en nadelen van een GmbH Duitsland

We schreven er al eens een uitgebreid blog over, het is niet per sé noodzakelijk om een Duitse GmbH op te richten alvorens je zaken gaat doen in Duitsland. Echter brengt het wel aanzienlijk veel voordelen met zich mee. We lichten de belangrijkste voor- en nadelen voor je uit.

Voordelen GmbH oprichten Duitsland

  • Duitsers doen het liefst zaken met Duitsers, waarom dat zo is lees je hier.
  • Duits personeel aannemen is veel eenvoudiger. Zo willen Duitsers best wel voor Nederlandse bedrijven werken, maar het recruitmentproces werkt écht anders en als je een Duitser aanneemt onder een GmbH, dan wordt voldoen aan alle regels opeens stukken eenvoudiger.
  • Financiële risico’s blijven in Duitsland doordat je Nederlandse B.V. losstaat van je Duitse GmbH.

Nadelen GmbH oprichten Duitsland

  • Het oprichten van een GmbH brengt ook kosten met zich mee. Wees je ervan bewust dat een GmbH een tweede bedrijf is wat ook aandacht en onderhoud vraagt.
  • Een tweede bedrijf betekent ook dubbele administratieve lasten.
  • Je huidige (Nederlandse) accountant zal onvoldoende kennis hebben van de Duitse wet- en regelgeving. Daarom is het verstandig om een Duitse Steuerberater in te schakelen.

De uitgebreide voor- en nadelen van een Duitse GmbH lees je hier.

Neem contact op

Wat is voor jou de beste keus: bedrijf openen in Duitsland of niet? En hoe vlieg je de oprichting van een GmbH aan? We helpen je op weg, al in een eerste vrijblijvend gesprek. Neem contact met ons op of plan direct een vrijblijvende afspraak met ons in.