Bedrijf openen in Duitsland

Wat zijn de voor- en nadelen?

Is in Duitsland een bedrijf openen noodzakelijk om aldaar zaken te doen? Nee: je kunt ‘gewoon’ vanuit je Nederlandse BV aan Duitsers verkopen en factureren.

Maar vaak is het wel degelijk een goed idee om een Duitse ‘GmbH’ op te richten. Wat zijn de voordelen? En de nadelen? We bespreken ze hieronder.

 

Voordelen

Duitsers doen het liefst zaken met Duitsers

Duitsland heeft een heel eigen zakencultuur. Prominent daarin is risicomijdend gedrag. Anders gezegd: 

Als een Duitser met een Duitser zakendoet, weten ze precies met welke wet- en regelgeving ze te maken hebben. Zodat er geen onverwachte of spannende zaken aan het licht komen. Risico’s die er wél zijn met buitenlandse zakenpartners.

Duitsers kiezen dan graag voor veilig en vertrouwd. Dus richt jij een Duitse GmbH op? Dan maak je de afstand tussen jou (toeleverancier) en de Duitse klant (afnemer) kleiner. 

 

Duits personeel aannemen is veel eenvoudiger

Duitsers willen best voor Nederlandse bedrijven werken. In de grensregio vaak zelfs gráág. Het is bij ons allemaal net wat minder hiërarchisch, en er is meer vrijheid om eigen ideeën in te brengen.

Maar de Duitse fiscale en juridische bepalingen maken het wel ingewikkelder. Voor jou als werkgever, maar óók voor je Duitse werknemers. Het is voor beide partijen lastig om aan alle regels te voldoen. Dat brengt ook een groter afbreukrisico met zich mee.

Neem je Duitsers aan onder een GmbH? Dan wordt voldoen aan alle regels opeens stukken eenvoudiger. Ook het ‘gedoe’ rond een auto, mobiele telefonie en de Duitse belastingdienst.

 

Financiële risico’s blijven in Duitsland

Zakelijk succes in Duitsland is niet verzekerd. Doe je zaken vanuit Nederland, vallen de resultaten tegen en krijg je Duitse schuldeisers op je dak? Dan kunnen ze aan het vermogen van je Nederlandse BV komen.

Staan de schulden echter op je Duitse GmbH, met apart vermogen? Dan kunnen de schuldeisers daar een beroep op doen. Je Nederlandse BV blijft dan buiten schot. Zo spreid je dus de risico’s die je op de Nederlandse en Duitse markt loopt.

Overtuigende voordelen, vind je niet? Wees je wel bewust van de nadelen:

 

 

Nadelen

Meerkosten voor oprichting en onderhoud van de GmbH

Een Duits bedrijf opstarten is natuurlijk een investering. En eenmaal opgericht zul je je Duitse bedrijf ook draaiende moeten houden. Je krijgt er daadwerkelijk een 2e bedrijf bij.

 

Extra administratieve lasten

Een 2e bedrijf betekent het dubbele aan administratieve lasten. Die lasten moet je wel kunnen dragen. 

Vaak is het slim een Duitse ‘Steuerberater’ in de arm te nemen. (Zie ook het volgende nadeel.)

 

Kennis van de Duitse wet- en regelgeving is cruciaal

Omdat de Duitse wet- en regelgeving wezenlijk verschilt van Nederland, zal je eigen accountant onvoldoende kennis hiervan hebben. 

Ook zijn er verschillen in aansprakelijkheid. Wist je bijvoorbeeld dat je als bestuurder persoonlijk aansprakelijk gesteld kan worden in Duitsland?

Daarom is het verstandig met een Duitse ‘Steuerberater’ samen te werken. Wel is het belangrijk dat hij of zij de Nederlandse (zaken)cultuur kent. Want onze Nederlandse belastingdienst is toch nét even wat ruimdenkender dan het Duitse Finanzamt…

 

Conclusie

De ervaring leert dat de voordelen over het algemeen opwegen tegen de nadelen. Zolang je alles van tevoren goed voorbereid hebt en vervolgens alles goed regelt, spelen de nadelen nauwelijks meer een rol.

Zet je GmbH goed op, en je hebt vooral profijt van de voordelen.

 

Vrijblijvende afspraak

Wat is voor jou de beste keus: bedrijf openen in Duitsland of niet? En hoe vlieg je de oprichting van een GmbH aan? We helpen je op weg, al in een eerste vrijblijvend gesprek.

 

Neem contact op