Door Nienke Pilkes op 31 januari 2022
Het Verpackungsgesetz, ofwel de Duitse verpakkingswet, kan mogelijk gevolgen hebben als je wilt exporteren naar Duitsland. Als je verpakte producten op de Duitse markt brengt dan krijg je mogelijk te maken met deze wet. Deze wet schrijft voor dat verpakkingen teruggenomen moeten worden door de eerste in de keten die de producten op de Duitse markt brengt. In het Duits wordt dit de Erstinverkehrbringer genoemd. Alles over het Verpackungsgesetz en of jij mogelijk zo’n Erstinverkehrbringer bent vertellen we je in dit blog.
De Duitse verpakkingswet – VerpackG – stimuleert om meer afval te recycleren en minder belastende verpakkingen te gebruiken. Deze wet heeft gevolgen voor Nederlandse bedrijven die consumentenverpakkingen naar Duitsland exporteren. Het gaat hier bijvoorbeeld om verpakkingen van koekjes, potten met saus, producten in blik. Maar ook verpakkingen die eindigen bij restaurants, scholen en hotels. Het overkoepelende begrip luidt “verkoopverpakkingen”. Daarmee wordt o.a. bedoeld: product-, verzend- en serviceverpakkingen (inclusief vul- en beschermmateriaal).
De verantwoordelijkheid – en verplichting – om deze verpakkingen terug te nemen ligt bij degene die als eerste in de keten de producten op de Duitse markt brengt. Maar hoe weet je nu of jij de Erstinverkehrbringer bent?
Of jij een Erstinverkehrbringer bent wordt bepaald door wie er bij de grensovergang juridisch aansprakelijk is voor de producten. Ben jij of is jouw bedrijf dat? Dan ben jij verantwoordelijk voor de terugname van de verpakkingen en is het Verpackungsgesetz dus van toepassing voor jou. Echter, worden jouw producten in Nederland opgehaald door een Duitse partner? Dan ben je wellicht juist niet de Erstinverkehrbringer.
Natuurlijk is het in de praktijk niet haalbaar om verpakkingen van producten die door consumenten worden gekocht terug te halen. Daarom werkt Duitsland met het zogenaamde duaalsysteem. De Erstinverkehrbringer sluit een contract af met één van de duaalsystemen. Daarin wordt vastgelegd dat het duaalsysteem de terugname/recycling overneemt. Afhankelijk van het verpakkingsmateriaal en de hoeveelheid betaal je daar een bepaalde bijdrage voor.
Je mag zelf kiezen voor een duaalsysteem. Daarbij raden we aan om bij meerdere aanbieders een offerte op te vragen. De duaalsystemen mogen immers hun eigen tarieven en voorwaarden bepalen. De een kan dus gunstiger zijn dan de ander.
Als je onder deze verpakkingswet valt zul je aan een aantal eisen moeten voldoen. De eerste is registreren bij het centrale verpakkingsregister via LUCID. Vervolgens zul je een contract af moeten sluiten met een duaalsysteem zoals in de vorige alinea benoemd. Tenslotte zul je moeten rapporteren aan de centrale via LUCID. Dit is in het kort waar je aan moet voldoen volgens het Verpackungsgesetz. Op de website van Zentrale Stelle kun je veel informatie vinden over deze wet en worden er veelgestelde vragen beantwoord.
Wil jij exporteren naar Duitsland en ben je op zoek naar de juiste invalshoek voor de (volgende) stap? Neem dan gerust contact met ons op. In een vrijblijvend gesprek verkennen we je kansen.
Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland