Exporteren naar Duitsland

Nederland exporteerde in 2021 in totaal voor ruim 133 miljard euro naar Duitsland. Dat is 22,7% van onze totale jaarlijkse export*. Niet gek dat jij ook overweegt om te exporteren naar ons buurland. Duitsland is economisch stabiel, heeft een gigantische afzetmarkt en is geografisch gezien heel dichtbij. Exporteren naar Duitsland biedt enorm veel mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers.

Zakendoen met Duitsland? Dit moet je weten

Wanneer je zaken wilt doen in Duitsland dan is het belangrijk dat je je goed voorbereidt. We schreven al eens drie adviezen voor iedereen die wilt exporteren naar Duitsland. In deze adviezen behandelen we o.a. het belang een goede voorbereiding en wat de sleutel is tot succes op de lange termijn. En niet geheel onbelangrijk: is er een markt voor jouw producten?

Top 5 exportproducten van Nederland naar Duitsland

  • Ruwe aardolie en aardolieproducten (12,9 miljard in 2021)
  • Elektrische apparaten (7,1 miljard in 2021)
  • Groente en fruit (6,5 miljard in 2021)
  • Diverse fabrikaten (6,0 miljard in 2021)
  • Toestellen voor telecommunicatie (5,8 miljard in 2021)

Maar wist je dat er naast bovengenoemde producten ook steeds meer vraag is naar innovatieve en creatieve oplossingen? Steeds meer Nederlandse ondernemers gaan met een SaaS-oplossing naar Duitsland.

Kansrijke sectoren

Door de hoge welvaart en aantrekkelijke geografische ligging is Duitsland een interessante handelspartner voor Nederland. Echter biedt de ene sector meer kansen dan de andere, daarom is het belangrijk om goed te oriënteren of er voldoende vraag is naar jouw product of dienst. Kansrijke sectoren zijn bijvoorbeeld de ICT, e-health, gezondheid en zorg, agritech en windenergie of digitalisering in de landbouw.

Goederen exporteren naar Duitsland

Er zijn geen fysieke grenzen binnen de EU, zo ook niet tussen Nederland en Duitsland. De EU is een interne markt met vrij verkeer van goederen. Daardoor is de wet- en regelgeving voor producten grotendeels gelijk. Toch kent Duitsland een aantal afwijkende regels. Meer informatie over welke regels dat zijn en waar je exportgoederen precies aan moeten voldoen, vind je op de website van het KVK of Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Neem contact op

Wil jij met jouw bedrijf fysiek én succesvol naar Duitsland? Wij kunnen je alles vertellen over jouw marktentree of verdere expansie bij onze oosterburen. Weet jij al alles maar heb je toch behoefte om even te sparren? Neem dan gerust contact met ons op of plan direct een vrijblijvend adviesgesprek in. Wij denken graag met je mee!

*Bron: RVO